Rakodógépek a mezőgazdaság számára

Az Avant derékcsuklós minirakodók alapgépek lehetnek a kisebb méretű istállókkal rendelkezők számára. A trágyázási, takarmányozási alapfeladatokon kívül a telephely karbantartása is elvégezhető ugyanazzal a géppel, legyen szó a téli útkarbantartásról vagy éppen a nyári fűnyírásról, szárzúzásról. A jó manőverezhetőség és kiváló terepjáró képességek mellett az elhanyagolható mértékű gumikopás, a jelentős emelőképesség és a 3 m-es emelőmagasság eredményezi, hogy napjainkban a derékcsuklós kialakítású gépek kezdik kiszorítani a csúszókormányzású társaikat. Az Avant gépeket a derékcsuklós konstrukciójuk mellett a beépített innovációk sokasága teszi egyedülállóvá, úgy mint az oldalra kihelyezett teleszkópos gémszerkezet, a párhuzamkövető gémemelés, a kétdimenziós derékcsukló, a terhelésérzékelő rendszer, vagy a Multi connector gyorscsatlakozó rendszer. Az Avant vezető piaci pozícióját elsősorban a folyamatos kutató-fejlesztő tevékenységének köszönheti. Ez az eszköz kiválóan használható az istállókon belüli és az istállók körüli takarmányozási és fenntartási feladatokhoz, mivel a legkülönbözőbb célfeladatok is megoldhatók egy géppel rengeteg élőmunkát megtakarítva. Könnyedén elvégzi az állattartó telepeken jellemzően előforduló feladatokat, de kis méretei miatt a beltérben is használható, ahová más gépek nem férnek be. Helyettesítheti a hagyományos homlokrakodókat is 1100 kg teherbírásig és 3,1 m-es emelőmagasságig. Rendelhető L, DL és DLX fülkével is, a fejlesztés eredményeként csökkent a zajszint, nőttek az üvegfelületek és a DLX verzióhoz elérhetővé vált a klímaberendezés és a légrugós ülés is. Az Avant a lehető legszélesebb adapter skálát kínál gépeihez, mely teljesen lefedi a kertészetek, a farmgazdaságok, az állattartótelepek, az építőipari vállalkozások, az erdészetek és az önkormányzatok útkarbantartási, kommunális, fenntartási feladatait. Szilázsvilla, kiosztókanál, takarmányterelő csiga, blokkvágó, körkefe, bálatüske, bálafogó, trágyavilla, szalmakiosztó, tolókefe, lófuttató borona, big bag szállítóhorog stb. néhány mezőgazdasági célú eszköz a több mint száz Avant munkaeszköz közül, mely adapterek az Avant gépek maximális kihasználhatóságát biztosítják.

A Dieci S.r.l. 1983 óta gyárt – Európában elsőként – teleszkópos rakodókat. Gépeiket a magas műszaki színvonal, a megbízhatóság és az egyszerű üzemeltetés jellemzi. Napjainkban elérték az évi 3000 db gép gyártását az ipar és a mezőgazdaság számára.

A teleszkópos rakodók napjainkban a mezőgazdasági vállalkozások alapgépeivé váltak a széles felhasználhatóságuk miatt pl. trágyakezelés, bálarakodás, állattelepi takarmányrakodás, magtári anyagmozgatás stb. Felhasználási területüket tovább szélesítik olyan rendelhető opciók mint a pótkocsi vonófej, hátsó elektromos és hidraulikus csatlakozók, TLT-hajtás, 3-pont felfüggesztés. Jelenleg 43 féle modellt gyárt kizárólag a mezőgazdaság számára, ami egyedülállóan széles választék a piacon. A Dieci nagy hangsúlyt fektet a gépei folyamatos fejlesztésére. Valamennyi modell esetében megnövelték a hidraulikus teljesítményt, mely egy térfogatáram-megosztós joystick-al párosulva jelentősen lecsökkenti a rakodási időt nagy emelőmagasságok esetében is. Az Agri Plus gépcsalád 210 l/perc térfogatárama egyedülálló a piacon. A Tier 4-es motorok kötelező bevezetésével a Dieci választása 115 LE teljesítmény határig a kiváló minőségű japán KUBOTA motorokra esett, mivel ezek a korszerű motorok részecskeszűrővel (DPF) teljesítik a Tier 4 emissziós követelményeit, AD BLUE befecskendezés nélkül. Az Agri Farmer, Plus, Max, Tech gépcsaládok megkapták a második generációs Vario hajtóművet, mely a telejsen automata rendszerével jelentős hajtóanyag megtakarítás és teljesítmény optimalizálás mellett szintén egyedülálló a piacon. A Vario-rendszer másik nagy előnye az Agri Tech gépcsaládnál az, hogy állandó TLT-fordulatszám mellett elektrohidraulikusan változtatható a haladási sebesség, tehát a járószerkezet-hajtás függetleníthető a TLT-től. Az AGRI MAX gépcsalád már rendelhető Vario hajtással is. Ezek a gépek jelentős emelőképességük miatt kifejezetten ajánlottak gabona raktározásban, akár 3,5 m3 könnyűanyag kanállal. Az AGRI STAR 40.7 EVO2 az első az Agri Star gépcsaládból, melyet vario hajtóművel szereltek. Ezt a mozgékony, nagy teljesítményű kompakt gépet úgy tervezték, hogy a mezőgazdasági vállalkozások számára a legelérhetőbb, legjobb ár-érték arányú profi rakodógépet alkossák meg a legfejlettebb innovációk felsorakoztatásával. Az Agri Star modellek alkalmasak közúti vontatásra egészen 20 t-ig, max. 40 km/h sebességgel.

Az Agri Pivot család már 6 tagúra bővült, mely jól példázza a derékcsuklós-teleszkópos rakodók terjedését. Ezek a  gépek egyesítik a derékcsuklós rakodók kis helyszükségletét, jó terepjáró képességét a teleszkópos rakodók emelési magasságával, mely gépek kiválóan használhatóak pl. magtári rakodáskor. Jó terepjáró képességük és megfelelő hasmagasságuk alkalmassá teszik a gépeket nehéz körülmények esetén is a hatékony munkavégzésre pl. trágyadepóban történő munkavégzés esetén. A mezőgazdasági gépekkel szemben egyre inkább támasztott követelmény a multifunkcionalitás, melynek a Dieci derékcsuklós, központi teleszkópos homlokrakodói és a széles adapter skálával felszerelhető teleszkópos rakodói kiválóan megfelelnek, továbbá az állattartó telepek és a gabonaraktárak alapgépei lehetnek.