Quivogne SSDR talajlazítók 3-13 késes kivitelben

A francia Quivogne cég talajlazító kínálata igen széles. Cégünk a kisebb, 80 LE-s traktoroktól a legnagyobb, 600 LE-s erőgépekig tud megfelelő talajlazítót kínálni.

A talajlazítóink közül a legkeresettebb az SSDR típus, amely 3-13 késes kivitelben érhető el. Az SSDR lazítók 6 osztályba sorolhatók a robusztusságuk alapján, hasonló alapfelépítéssel. Két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazítókések repesztik a talajszelvényt akár 65 cm mélységig. A lazítókésen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig. A bakhátmentes felszínről az SSDR lazítóknál állítható helyzetű oldalsó terelőlemez gondoskodik.

A megfelelő felszín eléréshez és az optimális lezáráshoz többféle kialakítású henger is elérhető. Az alapkivitel a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni. Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. E problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatásúak. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. A hazai próbák során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvességvesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A nagy hengerátmérő másik előnye, hogy lazább talajokon nem túrja meg a talajt. Az új fejlesztésű duplasoros ékgyűrűs henger elérhető az SSDR S típustól felfelé, tehát a 150 LE-nél nagyobb teljesítményű traktorokhoz mögé választott lazítókhoz.

Forrás: Agrofórum