QUIVOGNE nehéztárcsák Franciaországból

A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) cég, mint igazi francia munkagépgyártó igen széles palettával rendelkezik a tárcsás boronák terén. A kínálatban megtalálhatók a legkisebb gazdasági mérettel rendelkező cégeknek ajánlható 1,5 m széles könnyű tárcsáktól kezdve, a rövidtárcsákon és szőlészeti tárcsákon át a legnagyobb erőgépek mögé kapcsolható, 10,2 m széles nehéz- és szupernehéz tárcsák.

 

Q1

A hagyományos vontatott nehéztárcsák X és V elrendezéssel kerülnek forgalomba. A legkisebb kivitel ebben a gépcsaládban a 3,6 méter széles, 32 tárcsás változat, amely súlya mintegy 4,5 tonna. A hazánkban leginkább elterjedt változat a 6 méteres munkaszélességű tárcsa, amely sok esetben Crosskill lezáró hengerrel van párosítva. Ez a gépkapcsolat a 300-340 LE-s traktorokhoz ajánlható és a hengerrel együtti összsúly itt már megközelíti a 10 tonnát. A legnagyobb gumihevederes erőgépek mögé pedig akár a 10,2 méteres nehéztárcsa is kapcsolható, ahol az önsúly meghaladja a 10 tonnát, hengerrel párosítva pedig a 16 tonnát.

A szupernehéz tárcsa külön kategória a gépcsaládon belül. Ekkor a gépsúly eléri a 200 kg-t tárcsalevelenként, amely biztos talajba hatolást és kitűnő szármaradvány keverést és aprítást eredményez még nagy mennyiségű kukorica szármaradvány esetében is.

Q2

A tárcsák különböző felépítésűek lehetnek a QUIVOGNE-nál. A henger nélküli alapgépeknél a futómű a tárcsasorok között helyezkedik el. A Magyarországon elterjedtebb esetben, amikor függesztett Crosskill henger is van a tárcsához kapcsolva, a futómű a tárcsasorok mögött helyezkedik el. Ezen kapcsolat igen nagy előnye, hogy egy menetben megtörténik a talaj lezárása is a nehéz Crosskill vagy Cambridge hengerrel. Munka közben az egyenletes mélységről és a pontos talajkövetésről rugózott szintszabályzó gondoskodik. Fontos, hogy a gépkapcsolat hengerrel együtt sem túl hosszú, mint például egy vontatott henger esetében lenne, a közúti szállítás így egyszerűen és biztonságosan megvalósítható.

Az igen robosztus munkagépen a tárcsaszög állítása alaphelyzetben mechanikusan, egy rugós csap-furat rendszerrel történik. A beállított tárcsatagok helyzete egy retesszel rögzíthető, megerősítve az egyenletes munkavégzést. Opcióban elérhető természetesen a hidraulikus szögállítás is, amely főleg a nagyobb kivitelű gépek esetében előnyös.

A csapágyazás minősége a QUIVOGNE nehéztárcsáknak szintén nem elhanyagolható, igen hosszú élettartamú és alul extra kopólemezzel védett. A rendkívül robusztus, háromszorosan tömített öntvényházas csapágyak súlya kb. 21 kg.

Q3

A tárcsalapok esetében a hagyományosnak mondható 660 vagy 710 mm-es átmérők (és 6-7-8 mm vastagság) mellett elérhető a 810 mm-es FF tárcsa is. Az FF tárcsa speciális csipkézettségű, gyakorlatilag minden második csipke ki van vágva, amely előnye, hogy az egy csipkére eső súly szinte a duplája a hagyományos kivitelének. Ebben az esetben a legkötöttebb talajokon is garantált a talajba hatolás és akár a 25 cm-es munkamélység. Nem hiába mondja erre a kivitelre a QUIVOGNE, hogy ’eke nélküli szántás’.

A tárcsás boronákon belül külön említésre méltó a TineMaster tárcsás lazító. Ezen a munkagépen az első és hátsó tárcsasor között lazítókések helyezkednek el. A kések helyzete több fokozatban állítható, túlterhelés elleni védelme pedig hidraulikus rendszerrel van megoldva. A tárcsás lazító használatával a tárcsák munkamélysége alá dolgozhatunk, így elkerülhetjük a tárcsatalp betegséget. A lezárás itt is fontos, kapcsolt eszközként több fajta, nehéz kivitelű henger is elérhető. A méterenkénti vonóerő 70-80 LE.

Q4

A gépek pontosabb paramétereiért, illetve áraiért, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken!

2750 Nagykőrös, Alsójárás dűlő 1/a.          53/552-283

Nagykőrös és környéke:
Samu Anita területi képviselő:  06-20/348-87-77  
samu.anita@pap-agro.eu

Észak-Dunántúl:
Pap Lajos ügyvezető: 06-20/334-43-28  
pap.lajos@pap-agro.eu

Északkelet-Magyarország:
Kiss Dávid területi képviselő: 06-20/242.79-92   
kiss.david@pap-agro.eu

Dél-Magyarország:
Túri Zoltán  területi képviselő: 06-20/236-97-22  
turi.zoltan@pap-agro.eu

Öntözés, hígtrágyakezelés üzletág:
Komjáthi Bálint:                06-20/21-94-440          
komjathi.balint@pap-agro.eu