Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact – Solitair 9 vetögép-kombináció

Minden gazda számára kiemelt szempontnak számít, hogy a gépe egy menetben lehetőleg minél több munkafolyamatot hajtson végre, s ezáltal időt, energiát és pénzt spóroljon meg felhasználójának.

Compact-Solitair9

A Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombináció pontosan ilyen, hiszen egyszerre végzi el a magágykészítést, a vetést és a tömörítést (esetleg a műtrágyaszórást), ráadásul gyorsan és hatékonyan, nagy munkasebesség mellett és tökéletes precizitással.

Partnereink a budapesti agglomerációhoz tartozó Üllő környékén folytatnak mezőgazdasági tevékenységet közel 300 hektárnyi földön. A testvérek közösen vezetik a nagyszülőktől örökölt családi gazdaságot. László agrármérnöki és növényvédő szakmérnöki végzettséggel rendelkezik, Levente pedig műszaki emberként a gépek szerelmese és kiváló ismerője. Rozst, árpát, búzát, kukoricát és napraforgót termesztenek, állataik viszont nincsenek, ezért egyetlen alkalmazottal is jól elboldogulnak. A gépparkjuk jól felszerelt, ezért némileg meglepő, hogy a kedvünkért az udvar közepére kiállított Compact-Solitair 9-esen kívül nem látni más eszközt, amely a jól ismert kék színt viselné.

 

„Valóban ez az első Lemken-beszerzésünk – erősíti meg Levente. – De csak azért, mert a márkát mindig is a prémium kategóriába soroltuk, és valamiért úgy gondoltuk, hogy ezek a gépek számunkra megfizethetetlenek. Amikor viszont vetőgépvásárlásra került a sor, a forgalmazó Pap-Agro Kft.-vel is felvettük a kapcsolatot, és olyan versenyképes árat tudtak mondani, hogy szinte rögtön meg is állapodtunk velük.” A testvérpár számára – a gazdaság családi jellegéből adódóan – az volt az elsődleges szempont, hogy a beszerzendő gép minél kevesebb menetszámmal tudja elvégezni a műtrágya- és vetőmag-kijuttatást, hiszen a minimális alkalmazotti létszám miatt nincs lehetőségük párhuzamosan több géppel dolgozni. Az is a prioritások közt szerepelt, hogy a fülkéből lehessen szinte mindent irányítani, márpedig a Lemken Compact-Solitair 9/400 HD típusnál elektromos kapcsolással vagy hidraulikus előfeszítéssel mozgatható lényegében az összes egység. Egyedül a csoroszlyamélységet kell mechanikusan beállítani, de az nem nagy fáradság, hiszen egyszeri beavatkozást igényel.

A munkaeszköz legfeltűnőbb része a 3500 literes osztott tartály, amelynek 60-40, 40-60, illetve 50-50 százalékban változtatható a térfogataránya. „Rozsvetésnél nincs tápanyag-kijuttatás, ezért csak a magtartályt használjuk, ha viszont műtrágyát is szórunk, akkor fele-fele arányban töltjük bele a vetőmagot, illetve műtrágyát. Az osztás nálunk sohasem okozott problémát, a legnagyobb Big Bag zsák is kényelmesen belefért” – magyarázta Levente. A 2012-ben beszerzett, 4 méter munkaszélességű eszközzel óránként 4 hektárnyi területet is bevetnek 10-11 km/h munkasebesség mellett. ?A szükséges vonóerőről egy 175 LE-s Claas Ares 826-os traktor gondoskodik, amely a helyi (nem túl magas aranykorona értékű, homokosabb talajoknál) elegendő, de kötöttebb földeken alighanem az alsó határt súrolná. A tartály feltöltőállása masszív és praktikus, a teleszkópos rakodó vagy daru által beemelt zsák könnyen üríthető a széles beöntőnyíláson keresztül.

A Compact-Solitair 9-es lelke a Solitronic vezérlőegység. A kalibrációs tálca segítségével beállított értékek alapján munka közben már a komputer határozza meg a sebességhez adagolt vetőmag- vagy műtrágya-mennyiséget. A fülkében lévő kijelző folyamatosan mutatja a pontos vetési kilogrammokat, a csoroszlyanyomást, a sebességet, a megművelt területeket, a nyomjelzők pozícióját, ráadásul a vezérlőegység a fordulásnál is segít, hiszen egy hidraulikakar-mozdulatra kiemeli a talajművelő egységet, a vetőegységet és a nyomjelzőket. A gép talajművelő része egy Heliodor rövidtárcsa, amely nem nagy (5-8 cm-es) mélységben dolgozik, de ez éppen elegendő arra, hogy a talajfelszínt kicsit átforgassa, lazábbá tegye és eltüntesse az esetleges gyomokat. Mivel minden műtrágyacsoroszlya két vetőcsoroszlya közt helyezkedik el, optimálisan juttatja le a tápanyagot a gyökérzónába, mégpedig grammra pontosan a beállított értéket. Németh Levente szerint rendkívül hasznos kiegészítő a csoroszlyákon lévő keményfém sárkaparó, amely a kissé nedvesebb földeken is megelőzi az eltömődést. „A gumikerekes tömörítő henger szokatlanul nagy méretű, de a vásárlásnál döntő szempontnak számított, hogy ?a homokos talajokon is biztos legyen az átfordulás” – emel ki egy további előnyös megoldást a fiatal gazda. A több lépcsőben változtatható, hidraulikanyomással előfeszített, kettős tárcsás vetőcsoroszlyák egymástól független kitérésre is képesek, s a mélységhatároló kerekekkel együttműködve optimális talajfelszínt hagynak maguk után. Lényegében egy kis vetőárok jön létre, amely a csapadékot pontosan a mag köré vezeti, így teremt számára ideális viszonyokat.