Öt érv a tarlón járó ekék mellett

Nem egy érv szól a váltva forgató ekék tarlón járó változatai mellett, sokan mégis idegenkednek ezek használatától.

Napjainkban már egyre több félig függesztett 5-7 fejes ekénél elérhető olyan kapcsolószerkezet opció, amelyben a gerendely eltolható és így a barázdában és tarlón járó változatban is alkalmazhatóak. A 7-9 fejes nagy munkaszélességű ekéknél pedig szinte már csak a tarlón járó változat alkalmazását ajánlják a gyártók.

reversibili-idraulici-fuori-entrosolco

Sokan idegenkednek a váltva forgató ekék tarlón járó változataitól, vagy a kétféle vontatási mód közül ennek a megoldásnak a választásától, pedig több érv is szól mellettük, mint a barázdában járva szántás mellett. Egy csokorba gyűjtöttük az öt legfontosabbat:

  1. Csökken a talajtaposás a barázdafenéken, a barázdafalon és a már felszántott talajon egyaránt, mivel a nagyméretű abroncsok nem járnak a barázdában.
  2. Az egyenletes súlyelosztás eredményeként növekszik a traktor vonóképessége, vontatási teljesítményének kihasználása.
  3. Lehetőség nyílik az ikerkerék alkalmazására, amellyel ugyancsak nő a kapaszkodó képesség és csökken a talajtömörödés mértéke.
  4. Bár nagyobb figyelmet igényel az ilyen vontatási mód, de fizikailag kevésbé veszi igénybe a traktorost mivel ideális pozícióban függőlegesen ülve dolgozhat.
  5. Növekszik a gumiabroncsok élettartama, mivel a barázdában járás hiánya miatt oldalkopás nem jelentkezik és a terhelés egyenletesebb.

A Pap-Agro Kft. is kínál tarlón járó ekéket: a Lemken Diamant félig-függesztett ekéknél alapkivitelben az erőgép barázdában jár, de törzscsuklós és hevederes traktorok esetében kérhető tarlón járó kivitel is.

ERMO eke rendelhető On Land-os kivitelben (tarlón járó), mely a függesztett és a félig-függesztett ekéken is alkalmazható.