OptiLine utánfutás – beállító rendszer

A hazánkban is oly népszerű Diamant ekék fejlesztése folyamatos a LEMKEN-nél. 2017-től a LEMKEN egy olyan beállító rendszert kínál a féligfüggesztett ekékhez, ami javítja az eke oldalirányú vezetését, és így csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Ezt egy kiegészítő hidraulika munkahenger biztosítja, ami az eke hárompont függesztőtornyára van felszerelve.

Még az olyan beállító rendszerek, mint a LEMKEN Optiquick beállító központ általánosan elérhető a függesztett váltvaforgató ekéknél, a féligfüggesztett váltvaforgató ekéknél az oldalirányú húzás a rendszer velejárója, és ezért elkerülhetetlen. A traktor és a féligfüggesztett eke húzási pontjai rögzítettek. Egy nyomászabályzott munkahenger szolgál további nyomaték átvitelére a traktorra, az oldalrahúzás kompenzálása végett. Ez a traktor/eke vontatási vonalát tovább eltolja a hátsó tengely középvonala felé, és így csökkenti a traktor oldalra húzását.

Mérési eredmények bizonyítják, hogy az új OptiLine beállító rendszer segítségével akár 10 % üzemanyag-megtakarítás is elérhető. A beállítható hidraulikus nyomás miatt a vezető optimalizálhatja az ekére ható nyomást és az erőgép oldalirányú kitérő erejét. Emellett az optimális nyomás azt is garantálja, hogy az első ekefejfogás állandó maradjon, a szántás felszíne pedig egyenletes lesz, így elősegítve a következő műveleteket.

Forrás: Mezőhír