OptiCorn Premium kukoricabetakarító adaptercsalád

Az OptiCorn Premium kukorica-betakarító adaptercsalád fejlesztésénél az alábbi fő célokat tűztük ki, amihez az alapvető tapasztalatokat a szériákban gyártott OptiCorn típusú adapterek szolgálták:

  • kiemelkedően magas minőség,
  • karbantartás-mentesség,
  • maximális üzembiztonság,
  • jelentős tömegcsökkentés.

A célok megvalósulásával a kukoricabetakarító adapterek piacán olyan gépekkel tudunk megjelenni, amelyek megfelelnek a magas elvárású felhasználók igényeinek is.

A célok megvalósítása két fő szálon indult:

  • megfelelően kiválasztott anyagok felhasználása,
  • együttműködés prémium kategóriájú hajtáselem-gyártóval.

Felhasznált anyagok hatása a konstrukcióra

Az OptiCorn Premium adapterek alapvető jellemzője, hogy az összes részegységük (váz, összehordócsiga, törőegység) alumínium és korrózióálló acél anyagok felhasználásával készül. Ezen anyagok kombinálásával, adott helyen előnyös tulajdonságaik kihasználásával nagyon könnyű gép építhető. A könnyű gép kevésbé terheli a kombájn ferdefelhordóját, és a tengelynyomásokra is kedvezően hat, főként a hátsó kormányzott kerekeknél. Csökken a talajtaposási kár és a csapadékos időszakban történő betakarításkor a felázott talajon való elakadás veszélye is, illetve betakaríthatóvá válnak olyan területek, ahol ez nehezebb gépekkel nem lehetséges. A ksiebb tömeg a tüzelőanyag-felhasználás csökkenésében is megmutatkozik.

A rozsdásodra egyáltalán nem hajlamos anyagok miatt a gépek tökéletesen időtállóak, hosszú idő után is esztétikusak maradnak. Ez egyedülálló tulajdonság a kukoricaadaptereknél. A gépekbe beépített hajtóművek háza is alumíniumból készül, amely szintén jelentős tömegcsökkentő tényező.

A gépek oldalsó burkolati elemei, illetve a sorok között elhelyezett sorválasztók és burkolatok rotációs öntéssel készült műanyag elemek. Ezek alkalmazása is nagy mértékben csökkenti a gép össztömegét, illetve esztétikusak maradnak hosszú időn keresztül.

 

 

Hajtásrendszer

Lánchajtások helyett a német GKN Walterscheid GmbH prémium kategóriájú hajtóműgyárával együtt tervezett és gyártott alumínium házú hajtóművek garantálják a maximális üzembiztonságot.

A ferde felhordóról a gépet kardántengellyel hajtjuk meg. Ezután a gép oldalán két darab szöghajtómű található, amelyekben az áttételek a felhasználó által meghatározott kombájn szerint vannak meghatározva. A szöghajtóművek a gépvázhoz viszonyítva állíthatóak. Ezekkel a beállítási lehetőségekkel a gép bármilyen típusú kombájnon alkalmazható.

A második szöghajtómű egy háromfokozatú váltóhajtóművet hajt, amellyel a gép forgó elemeinek fordulatszáma a gyári értékhez képest 5 %-kal csökkenthető  és növelhető.

A váltóhajtóműből a törőegységek hajtóműveihez a hajtás kardántengelyeken, illetve speciális szögkiegyenlítő tengelykapcsolókon át jut el. Minden törőegység behajtó csonkján egy, szintén a Walterscheid GmbH által gyártott biztonsági tengelykapcsoló van elhelyezve, ami az elemeket védi a túlterheléstől.

A törőegységeket meghajtó tengelysorról kapja hajtását a gyűjtőcsiga, szintén egy homlokkerekes hajtóművön és beépített biztonsági tengelykapcsolón keresztül.

A gép ilyen módon felépített hajtásrendszere, amiben minden hajtómű zárt olajkenéssel, illetve minden további hajtáselem speciális tömítésekkel rendelkezik a szennyeződések kizárása érdekében, a betakarítási szezon közbeni karbantartástól teljesen mentes. A megfelelő helyekre beépített túlterhelésgátlók a teljes hajtásrendszer védelmét ellátják.

Az OptiCorn Premium adapterek további tulajdonságai

Törőegység

A szárzúzó a kukoricaszárat kb. 6 cm-es darabokra aprítja. A törőegységben lévő szárzúzó soronként kikapcsolható. A törőhengerek és szárzúzók kései keményfém felrakással ellátottak. A kanalaslánc krómbevonatú, amely több betakarítási szezonon keresztül véd a korróziótól. A törőhenger hosszabb a más gyártóknál használtaknál, ami nagyobb haladási sebességet, ezzel nagyobb területteljesítményt enged a betakarításkor. A törőhengerek első megtámasztásánál 2 db mélyhornyú, tömített golyóscsapágy van beépítve, ami teljesen karbantartásmentes megoldás. A törőlécek közötti rés állítható. Az állítást végző rudazatot egy elektromos tolómotor mozgatja, amely a kombájnhoz könnyen csatlakoztatható, megbízható.

 

Gyűjtőcsiga

A hajtóművel meghajtott gyűjtőcsiga biztonsági kapcsolóval védett. A csiga közepén elhelyezett, az anyagot a ferdefelhordóba továbbító bedobóujjakra lapátok is felszerelhetők gyengébb állomány esetén a kis kukoricacsövek beetetésére.

Váz

A gépváz univerzális kialakítású, bármely típusú kombájnra adaptálható a megfelelő felszerelőkészlet segítségével. Szükség esetén a váz és a kombájn ferde felhordójának egymáshoz viszonyított állása billentéssel változtatható, és ezzel az adapter megfelelő munkapozíciója beállítható. Ez egy nagyon fontos tényező a kis veszteségű, és hatékony betakarítás szempontjából.

További jellemzők

A gépek alaptartozéka a szártaposó, amely a kombájn gumiabroncsait védi. A szintén alaptartozék oldalmagasító száraz kukoricaállomány esetében a kukoricacsövek oldalra történő kipattanását akadályozza meg.

A külön rendelhető talajkövető a munkasebességének és a szárzúzás minőségének növelését teszi lehetővé.

A gépekhez nyújtott szolgáltatások közül az állandó raktárkészletről biztosított pótrészellátás is tovább növeli a hatékonyságot.

Az OptiCorn Premium adaptercsalád jelenleg elérhető tagjai: fix vázzal 4, 6, 8 és 12 soros, 70 és 76,2 cm osztással.

Forrás: Agrárágazat