Opall-Agri Saturn IV magágykészítő kompaktor Csehországból

Az Opall-Agri egy csehországi családi tulajdonban működő vállalkozás, amely Brno-tól északra gyártja kimagasló ár-érték arányú munkagépeit. A termékpalettán a függesztett és féligfüggesztett váltvaforgató ekék, magágykészítő kompaktorok, szántáselmunkáló hengerek, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák és a tavalyi évtől a talajlazítók is megtalálhatók.

A cég forgalmának nagy része a hazai piacról származik, de igen jó értékesítési eredménnyel büszkélkedhetnek a volt szovjet tagköztársaságok területein is. Keleten főleg a nagy munkaszélességű, míg Közép-Európában a közepes és kisebb gépek vannak az eladás középpontjában.

Fontos megemlíteni, hogy az Opall-Agri kopóalkatrészekkel kezdte a tevékenységét, és ez az üzletág napjainkban is nagy szeletet tesz ki az üzleti forgalma összértékéből. A kopóalkatrészek gyártásánál nem csak a saját termékekre koncentrálnak, hanem számos konkurens márkákhoz is előállítanak kedvező árú, kimagasló minőségű egységet. A forgalom intenzív növekedése tavaly már megkövetelte egy teljesen új gyártócsarnok felépítését, így a gépek ma már rövidebb szállítási határidővel és az új szerszámgépek munkája eredményeként még magasabb minőségben kerülnek ki a gyártó üzeméből.

Hazánkban évek óta jelen van az Opall-Agri és szerencsére számos gazdaság tudja alátámasztani a gépek minőségi munkáját. Az idei évtől az értékesítés új lendületet vett, mert a régi forgalmazóval együttműködve, a tapasztalatokat kihasználva, de erősebb háttérrel a QUIVOGNE Magyarország kft. vette át az Opall-Agri munkagépek hazai forgalmazását, amely kereskedelmi konstrukció első nagybemutatója a januári AGROmashEXPO-n volt.

A közelgő szezon miatt az Opall-Agri legaktuálisabb gépe a Saturn IV magágykészítő kompaktor. Amint a neve is mutatja, ez a gép már a negyedik generációba lépett, és az elmúlt több mint 10 év tapasztalatait felhasználva "felnőtt", sőt bizononyos részletekben meg is előzte nagynevű konkurenseit.

A Saturn IV precíziós magágykészítőn az elmunkáló elemek több sorban helyezkednek el, a tökéletes eredmény eléréséért. A teljes elmunkálósor többféle lehet, és akár hét részből is állhat: simító, henger, simító, 2 vagy 3 soros kapaszekciók, henger, simító és Crosskill henger. A tökéletes talajkövetés a munkagép kialakításánál fogva garantált. A gép 1,5 és 2 méteres tagokból áll, amelyekre az elmunkáló eszközök paralelogramma felfüggesztéssel kapcsoltak. Ezzel a módszerrel elérhető a mindig pontos mélységtartás és az aprómagok részére optimális magágyfrakció kialakítása. A gépen az alapfelszereltséghez tartozó, elöl és hátul elhelyezett, 330 mm átmérőjű hengerek garantálják az igen pontos mélységtartást. A teljesen zárt csapágyazással rendelkező hengerek a mélységvezetés mellett a megfelelő aprításért és a tömörítésért is felelősek.

Az első sor henger után következik a kapaszekció. A Saturn kompaktorra négy különböző kialakítású kapa érhető el merev, illetve különböző rugós biztosítású és felfüggesztésű kapaszárral. Az alapfelszereltség a kétsoros, sekély munkavégzésre ajánlott nyírócsavaros kapakialakítás, lúdtalp kapával. Igény esetén a kapabiztosítás lehet rugós is, illetve a legfinomabb magágy készítésére előnyös 3-soros rugós kapaszekció szintén elérhető.

Mivel a kapatagok könnyen cserélhetőek, sokszor kettő különböző kapakialakítással rendelik a kompaktort. Például nyírócsavaros biztosítással a durvább területekre sekély munkavégzéshez, és 3-soros rugós kapával a kora tavaszi munkákhoz, amikor el szeretnénk kerülni a nedves talajréteg felszínre hozását. A kapasorok mélysége fokozatmentesen, egy orsóval állítható.

A kapaszekciót 330 mm átmérőjű henger és simító kombináció követi, garantálva a precíz mélységtartást. A tökéletes lezárást a leghátsó sorban lévő, 400 mm átmérőjű Crosskill henger teszi teljessé, így megfelelő mélységben tömör, de felül aprómorzsás magágy érhető el. Az adott munkavégzésnek megfelelően a hátsó kettő henger helyzete egymáshoz képest egy orsóval könnyen beállítható.

A legelső sorban a tavalyi évtől cserélhető kopórészű, csipkézett simító is elérhető. A csipkézett kialakítás elősegíti a heterogén hantelmunkálást, és megkönnyíti a durvább szántáson is a precíz munkát. Az elmunkáló elemeken túl a gép munkáját rugós biztosítású traktorkerék nyomlazítók segítik, amelyek helyzete és intenzitása könnyen beállítható minden traktortípushoz.

A magágykészítés során a földáram munkaszélességen belül tartása az állítható helyzetű oldalsó terelőlemez feladata.

A Saturn IV 3 és 4 méteres munkaszélességben függesztett, valamint 3-4-5-6 méteres munkaszélességben féligfüggesztett kivitelben áll a felhasználók rendelkezésére.

Nagyobb munkaszélességű kompaktor a Neptun eszközhordozóval kombinált kialakításban érhető el. A Neptun egy sokoldalú munkagép, amelyre függesztett talajelmunkálók kapcsolhatók, és így egyszerűen megvalósítható a nagyobb munkaszélesség elérése. A jelenlegi programban a kombinált munkagép 8 és 10 méteres szélességben szerepel a kínálatban.

Az Opall-Agri Saturn IV kompaktorok használatával megvalósítható a kompromisszummentes magágykészítés, akár aprómagok részére is. A robusztus kialakítás ellenére viszonylag kicsi, talajtípustól és domborzati viszonyoktól függően 30-40 LE/m a vonóerő-szükséglet. A közúti szállításhoz a gépek 3 méteresre összecsukhatók, a biztonságos közlekedést nagyméretű kerekek és az alapfelszereltségként elérhető közúti világítás segíti.

A kompaktorok minőségi acél felhasználásával, tetszetős kivitelben készülnek, jól képzett munkatársak közreműködésével. A tavasz folyamán a gépek akciós áron és a fő szerkezeti egységekre érvényes 2 év garanciával kerülnek a magyar piacra.

Forrás: GÉPmax