A LEMKEN továbbra is a növekedés útján

A LEMKEN, a professzionális szántóföldi növénytermesztés specialistája a 2013-as évet is kitûnô eredménnyel zárta, az azt megelôzô kétévi folyamatos növekedést követôen. 363 millió EUR forgalommal a LEMKEN Csoport 6% növekedést produkált az elôzô évhez képest, ha pedig leszámítjuk a LEMKEN és franciaországi Stoll szétválásából származó egyszeri speciális bevételt, akkor a Csoport növekedése elérte a 10%-ot.

“Az a tény, hogy egy újabb évben is növekedést tudtunk elérni, az leginkább az alkalmazottaink rendkívüli elkötelezettségének és motivációjának köszönhetô”, tette hozzá a LEMKEN ügyvezetô igazgatója, Anthony van der Ley. Ezen felül, a vállalat különbözô beruházásai a gyártási technológia és a logisztika területén hatékonynak bizonyult a meglevô gyártási kapacitás lehetô legrugalmasabb kihasználásában. Az alkalmazottak száma 7%-al 1.144 fôre nôtt.

Egy új csiszolórobot beállításával jelentôsen megnôtt a LEMKEN ekegyártó kapacitása.
Egy új csiszolórobot beállításával jelentôsen megnôtt a LEMKEN ekegyártó kapacitása.

“A pozitív eredményünk a termelôk és a bérvállalkozók jó bevételein is alapszik, akik professzionális munkagépekbe ruháznak be a vállalkozásaik jövôbeni bebiztosítása végett” folytatta van der Ley. Ez központi szempont a hazai, német piacon, ahol a LEMKEN 11% növekedést produkált, jóllehet a kereslet a nemzetközi piacokon is következetesen nôtt. Franciaországban, mely jelentôs mezôgazdasági piacnak számít, a vállalat 20%-os növekedést ért el, az Egyesült Királyságban pedig sikerült elérni az eladások 45%-os növekedését. Az orosz LEMKEN leányvállalat 4% növekedést ért el, ahogyan a többi kelet-európai ország is. Csak a projekt-eladások maradtak viszonylag alacsonyan 2013-ban, de ez alig volt hatással a teljes eredményre.

 

Az eladások felettébb sikeresek voltak Kanadában, valamint az új piacokon – az USA-ban és Dél-Afrikában, ahol a LEMKEN létrehozta az értékesítési hálózat alapjait. Az eladási számok magukba foglalják az indiai Nagpurban lévô gyár termelését is, amely már egy éve mûködik, valamint a kínai Qingdaoban nemrég elindított összeszerelést is. Mindkét gyár az adott hazai piacra termel gépeket. Az export aránya közel állandó maradt, 72%.

Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon.
Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon.

Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon.

 

Az elmúlt pénzügyi évben a LEMKEN jelentôs, 10,8 millió EUR értékû fejlesztést hajtott végre a kutatás és fejlesztés területén is, az innovációban betöltött vezetô szerepének kiterjesztése érdekében, mely ismételten látványos megerôsítést nyert a 2013. évi Agritechnika kiállítás során Hannoverben, a világ legnagyobb mezôgazdasági kiállításán. A félig-függesztett kultivátorok talajfelszín-követése, valamint a Swingcut rendszer, a permetezô szórókeretek aktív rezgéscsillapítása is ezüstérmet nyert a DLG-tôl (Német Mezôgazdasági Társaság). A LEMKEN Juwelt, a világ elsô ISOBUS-vezérlésû ekéjét továbbá a nemzetközi szaksajtó „Az év munkagépének” választotta. Az eladások növekedése minden termékcsoportban jelen volt, legerôsebben azonban a rövidtárcsák csoportjában. Összesen több mint 17.200 munkagép készült Németországban, a LEMKEN Alpen, Föhren és Meppen településeken lévô gyáraiban.

A LEMKEN a termékcsoport szerinti legnagyobb növekedést a rövidtárcsák eladásának területén érte el. Új típus a termékkínálatban: a Rubin 12.
A LEMKEN a termékcsoport szerinti legnagyobb növekedést a rövidtárcsák eladásának területén érte el. Új típus a termékkínálatban: a Rubin 12.

A vállalat folyamatos növekedésének tükrében a LEMKEN 50 millió EUR beruházást tervez végrehajtani egy öt éves idôszak alatt. Ebbôl az alkalmazottak új parkolója Alpenben már megvalósult 2013-ban, valamint megkezdôdött az építkezés a beérkezô áruk területén és a logisztikai csarnokban. A további gyártási és ellátási létesítmények jelentôsen megnövelik a LEMKEN gyártási és összeszerelési kapacitását. A fejlesztési létesítmény építése 2014. elején kezdôdik, melynek épülete a vállalat jelentôsen megnôtt tervezôi részlegnek ad majd otthont, valamint a tesztcsarnoknak. 

Van der Ley úgy gondolja, hogy az eladások 2014-ben is ezen a magas szinten maradnak, a mezôgazdasági termékek jelenlegi termelôi áraira alapozva, melyek kis mértékben csökkentek ugyan, de továbbra is magasak. A LEMKEN mérnökeinek legambiciózusabb projektje, melyet 2014-ben folytatnak, a szemenkénti vetési technológia további fejlesztése, melynek koncepciós tanulmányát az Agritechnika kiállításon mutatták be. Ezen felül piacra kerül az új Rubin 12 rövidtárcsa, a szállítási futómûvel szerelt Karat kultivátor, valamint a Zirkon 12K forgóborona.

 

LEMKEN Hungária Kft.