Lemken Azurit szemenkénti vetőgép – Optimalizált tőtáv, magasabb termés

A Lemken által a közelmúltban piacra dobott Azurit szemenkénti vetőgép sajátossága a DeltaRow rendszer, amely a hagyományostól eltérően nem szimpla, hanem két eltolt sorban helyezi le a vetőmagokat.

Ezek 12,5 cm-re helyezkednek el egymástól, 70 %-kal nagyobb tenyészterületet biztosítva a növényeknek a növekedéshez, amelyek így jobban hozzáférhetnek a vízhez, napfényhez és a tápanyagokhoz. A kísérleti eredmények akár 10 %-kal magasabb betakarított termésről tanúskodnak. Az Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontosságú, minden eddiginél hatékonyabb vetését teszi lehetővé, akár 15 km/h munkasebességgel.

A folyamat során először két sávtisztító forgócsillag takarítja el a tarlómaradványokat és köveket. Ezután a műtrágyacsoroszlya pontosan a két ikersor közé helyez le egy műtrágyasávot, majd egy trapéz tömörítőhenger lezárja a műtrágyaárkot. A trapézgyűrűk előtömörítik a magárkot, ez a Lemken Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

A vetőmag "igény szerint" kerül a vetőelemekhez a központi magtartályból: a szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, amelyek felváltva adagolják a magot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. Ezek pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba, mélységhatárolásukat a közöttük középen elhelyezett mélységhatároló kerék végzi. A két szinkronizált furatos tárcsa azt eredményezi, hogy minden tárcsa csak minden második magot adagolja, ami által az átmérő kicsi lehet, illetve ennek révén a kerületi sebesség is minimálisra csökkenthető. A folyamat végén az ikersorokat egy V alakú nyomókerék zárja le.

Az egyes DeltaRow ikersorok elzárhatók művelőút kialakítása végett, miközben a vetett mennyiség rugalmasan szabályozható a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartása érdekében. Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása egészen 37,5 cm-ig csökkenthető. Az Azurit szemenkénti vetőgép 4, 6 és 8 soros kivitelben kapható.

Akár hárompont-függesztéssel is elérhető fronttartállyal kombinálva, de vontatott eszközként is párosítható a Solitair 25 KA vagy a Compact-Solitair 9 vetőgépekkel.

 

Forrás: Agrárunió