Intelligens szalmaelosztás rövidtárcsákhoz – A Lemken új szármaradvány egyengetője

A rövidtárcsák kiváló keverőhatásuk miatt régóta gyors és megbízható berendezésnek számítanak a sekély és közepesen mély tarlómegmunkálásban. A Lemken most a félig-függesztett változatok számára egy önszabályozó szármaradvány egyengetőt tesz elérhetővé, amellyel az aratási maradékot jelentősen jobban el lehet oszlatni a felületen.

Az egyre szélesebb vágóasztallal rendelkező kombájnok egyenlőtlenül elosztott szalmát hagynak maguk után a szántóföldön. A rövidtárcsák ugyan alaposan összekeverik a szalmát a talajjal, azonban a rendszer korlátai miatt a hosszanti elosztáson nem tudnak javítani. Az aratási maradék bizonyos helyeken lassan és egyenlőtlenül rothad el, amely következő termés fejlődésére negatív hatással lehet.

Ehhez nyújt segítséget az új szármaradvány egyengető, amelyet a függesztett rövidtárcsák esetében az első sor elé kell felszerelni. A borona működési módja egyszerű. A berendezés leengedésekor olyan munkahelyzetbe áll, hogy elérje a hidraulikus rendszerben előre beállított nyomást. Így az egyenlőtlenül elosztott szalmamennyiséget is át tudja fogni. Az egyre növekvő szármaradvány növeli növeli az ellenállást, amellyel növekszik a nyomás is. Amikor a rendszer eléri az előre beállított értéket, az egyengető lassan megnyílik hátrafelé, és a szalmát ellenőrzött módon osztja el a berendezésben, a tárcsák pedig homogén módon bedolgozzák a szalmát a talajba. Az ezt követő mulcsba vetés optimális feltételek mellett, egyenlő módon elrothadt aratási maradékba történik.

Az önszabályozó szármaradvány egyengető hidraulikusanvan összekapcsolva a futóművel, így a leengedése és a felemelése a munkagéppel együtt, automatikusan történik. A szalma felgyűlésének megakadályozása érdekében a boronát a fordulás elérése előtt a futómű kiemelésével, rövid aktiválásával kiüríthetjük, hogy az időközben felgyülemlett szalmát egyenletesen eloszlassa. Szállítás és fordulás során ez az egyengető automatikusan hátrafelé csukódik, elegendő szabad teret biztosítva a traktornak. A félig-függesztett munkagép vonórúdját nem kell meghosszabbítani. A szármaradvány egyengető 2018 közepétől korlátozott darabszámban érhető el a Heliodor rövidtárcsákhoz.