Ingyenesen kapják a gazdák az öntözővizet

Az öntözôvíz ingyenes biztosítása a gazdáknak Czerván György szerint segíthet abban, hogy a jelenlegi 100 ezer hektárról a duplájára emelkedjen az öntözött terület nagysága Magyarországon, miután 200 ezer hektáron ma is megvannak erre a feltételek. A MAGOSZ szerint az eredményes öntözés érdekében össze kell fogniuk a gazdálkodóknak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelôs államtitkára az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a 200 ezer öntözött hektár is csak az ország szántóterületének 5 százaléka lenne, szemben a 13-14 százalékos uniós átlaggal. "Van még tennivaló ezen a területen bôven" – jegyezte meg.

A Belügyminisztérium pénteken közölte, hogy a kormány döntése értelmében a mezôgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítják az öntözésre használt vizet. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására, ami magában foglalja a szivattyútelepek megfelelô állapotba hozását, a csatornák karbantartását.

Tóth István, a Mezôgazdasági Szövetkezôk és Termelôk Országos Szövetségének (MOSZ) titkára is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy az öntözés megkönnyítése csak azoknak a gazdálkodóknak jelent segítséget, akiknél adottak a feltételek az öntözésre. Az öntözött területek érdemi növelésére azonban több intézkedés is szükséges.

Azt is megjegyezte, hogy a mezôgazdaság többi gondja a pénteki kormánydöntéstôl még nem oldódik meg.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, az Országgyûlés alelnöke szerint az eredményes öntözés érdekében társulniuk és egyeztetniük kell egymással a gazdálkodóknak. Jakab István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban tartott gazdafórumon beszélt errôl.

Jakab István a balkányi fórumon úgy fogalmazott, mivel "a víz nem áll meg a mezsgyehatárnál", ezért a mezôgazdasági vízfelhasználók részére az öntözésre ingyenesen biztosított vizet jól, egymással egyeztetve kell felhasználni.

Elmondta: a Belügyminisztérium döntése lehetôvé teszi, hogy Magyarország teljes vízkormányzása kialakuljon a következô években, ennek megvalósításához pedig a következô uniós költségvetési ciklus forrásait is fel lehet majd használni. A döntés értelmében a vízért a magyar gazdának nem kell fizetni, ennek célja pedig az, hogy lehetôleg minél nagyobb tömegû árut tudjanak elôállítani – fogalmazott Jakab István.

A fórumon a Magosz elnöke hosszú küzdelemként értékelte a tervektôl a konkrét döntésig tartó munkafolyamatot.

A Belügyminisztérium közleménye szerint 28 000 kilométernyi állami kezelésû vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése kerül át a vízügyi igazgatóságokhoz, de Jakab István szerint a rendszert az egész országra ki fogják terjeszteni.