HATZENBICHLER gyomfésű

A rugósujjú-borona rendszeres és szakszerű használatával a gyomirtó szerek használata teljesen mellőzhető.

Konvencionális gazdálkodás esetén is igen hasznos, mivel a kelő gyomok irtásán túl, a talaj felső rétegének megművelésével megszünteti a növény gyökere számára kedvezőtlen anaerob körülményeket, valamint megszünteti a talajfelszín hajszálcsövességét, és ez által megakadályozza a talajnedvesség elpárolgását.

Továbbá lehetővé teszi, a rendszeres műveléssel egy időben kijuttatott nagy hatóanyagtartalmú, kisdózisú műtrágya talajba való bedolgozását, ezért a növény számára harmoniksuabb tápanyagellátás érhető el. Alkalmazásával megszüntethető a kelés előtti sok csapadék illetve a kényszerű kelesztő öntözés miatt kialakuló cserepesedés, minek következtében egyöntetűbb, dinamikusabb kelés várható.

Gyomirtásra való használata két szakaszból tevődik össze. Az első szakaszban a bevetett, de még ki nem kelt talajfelszínt műveljük. Kritikus időszak az, amikor a csíra a talajfelszín közeléhez ér egészen addig, amíg a növény gyökérzete kellően meg nem erősödik, mviel ekkor a borona használata a kultúrnövényt is károsítaná. A kellően legyökerezett kultúrában folytatható a használata egészen az állomány záródásáig, amikor már érvényesül a kultúrnövény elnyomó hatása.