Hatékony és megbízható öntözőgépek

[caption id="attachment_4117" align="aligncenter" width="450"]Öntözôkonzol Öntözôkonzol[/caption]

Az elmúlt idôszak gyakori aszályos évei miatt egyre több gazda szeretné termelését biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tenni, így egyre nagyobb az igény a korszerû, megbízható, hatékony öntözôrendszerekre. Erre az igényre reagálva kezdte meg néhány éve a Pap-Agro Kft. a különbözô típusú szántóföldi öntözôgépek forgalmazását. 

Lineárok és körforgó öntözôgépek

Nagy területek hatékony öntözésére a kiváló Western gyártmányú gépek javasolhatóak. Elônyük a fajlagosan alacsony üzemeltetési költség, köszönhetôen a kis nyomásigénynek és a minimális emberi erôforrást igénylô mûködésnek. Rendkívül erôs, robosztus vázszerkezetbôl épülnek fel, a hidak járókerekeinek hajtásáról elektromotorok gondoskodnak. A gépek felszerelhetôek vezérelhetô végágyúval is, ami tovább növeli a kihasználtságot. Speciális, bélelt csôvel is elérhetôek, így megoldható a hígtrágya kijuttatása is anélkül, hogy a szerkezet idô elôtt tönkremenne a korrózió miatt.

Lineárok

A lineáris mozgású gépek elsôsorban téglalap alakú, hosszú táblák öntözésére alkalmasak. A vízzel való megtáplálás történhet csatornából – ekkor az öntözôgép motoros kocsijára szerelt, jellemzôen diesel motorral hajtott szivattyú veszi fel a vizet – és hidráns sorról is, ebben az esetben megtápláló tömlô köti össze a gépet a hidránssal. Speciális kivitelben rendelhetô a tábla végén átforduló változat is, ekkor az átfordulás ideje alatt a gép nem öntöz. A vezérlés lehet drótköteles, barázdás, indukciós kábeles.

Western öntözôgép
Western öntözôgép

Körforgó öntözôgépek

A centerpivot berendezések egy helyhez kötött, nagy teherbírású központi torony körül elfordulva öntöznek, alkalmazásuk már 30 ha körüli táblamérettôl gazdaságos lehet. A vízzel való megtáplálás a központi toronynál történik. Az átvontatható kivitel központi tornya kerekeken nyugszik, a hidakon található kerekek 90°-ban elfordíthatóak, így az öntözôgép hosszirányban egy erôgéppel átvontatható másik területre. Ezzel a megoldással jobban lehet alkalmazkodni a vetésforgóhoz. A körforgó gépek nagy elônye, hogy mûködésük közben semmiféle munka ráfordítást nem igényelnek, amennyiben távvezérelt a rendszer, akkor még az öntözés indítása és megállítása is néhány perc alatt, bárhonnan elvégezhetô.

Western körforgó öntözôgép
Western körforgó öntözôgép

Csévélôdobos öntözô berendezések

Az olasz gyártmányú Cipa International öntözôdobok több mint fél évszázados gyártási tapasztalat alapján készülnek, garantálva ezzel a megbízható mûködést. A gépek lelke a rendkívül hatékony és gazdaságos, minimális nyomásveszteséggel dolgozó turbina, ami egy négysebességes váltószekrényhez van kapcsolva, így mindig beállítható a szükséges csô behúzási sebesség. A csôhossz és csôátmérô szerint sokféle variáció elérhetô, igazodva a vízkijuttatási igényhez és a táblaméretekhez. A kapacitás 1,5-140 m3/óra, a csôátmérô 25-140 mm, a hossz akár 780 méter is lehet. A gépek ajánlása mindig projektre szabottan történik.

Kíméletesebb, valamint a kisebb belépônyomás igény miatt energiatakarékosabb öntözés valósítható meg az öntözôkonzolok használatával, melyek munkaszélessége a dobok méretéhez igazodva 14-90 méter lehet. A piacon legjobban keresett középkategóriás dobok alapkivitelben olyan erôs kialakítású háromkerekû vízágyú hordozó kocsival vannak szállítva, amik alkalmasak az öntözôkonzol utólagos felszerelésére és hordozására is. Mindegyik konzol elfordítható a középpont körül, így az esetleges terepakadályok kikerülhetôek. A hígtrágya gazdaságos kijuttatására speciális, ejtôcsövekkel szerelt konzol alkalmazható.

Cipa 110/650 öntözôdob
Cipa 110/650 öntözôdob