FLIEGL letolórendszerű, ADS típusú trágyaszórók: a jövő eszközei

A FLIEGL a billentéskorszak utáni, letolórendszerű ürítés úttörő fejlesztését 20 éve kezdte el. Ez a rendszer a kocsi hátsó részére felszerelt adapterek használatát teszi lehetővé, és az eddig alkalmazott anyagtovábbítástól előnyösebb tulajdonságokat hordoz. A hagyományos trágyaszóró láncokra szerelt lécekkel továbbította az anyagot a szóróhengerekhez, a lehordórendszer ezt azonban kiküszöböli.

A FLIEGL letolórendszer egyszerű hidraulikus munkahengerrel végzi el ezt a munkát, pontosan, finoman szabályozható a munkahengerbe juttatott olaj mennyisége, és így a kiszórt mennyiség is. Az ismétlődő szórások során a trágya állagától függetlenül, mindig azonos idő alatt végzi el a leszórást (azonos sebességgel), így a kijuttatni kívánt mennyiség jobban tartható. Idegen anyagra érzéketlen a letolórendszer, teljes magasságban tolja a szórandó anyagot a tépőhengerekhez, és hosszú élettartamú az egyszerű letolórendszernek köszönhetően.

Az ADS letolós trágyaszóró család 6 méretből áll. Legkisebb tagja az ADS 60 négy szóróhengerrel, van 8, 10, 12, 16 és 20 tonnás össztömegű nagyobb testvére. A nagyobbak 2 függőleges szóró hengerrel szórnak, az intenzív gyors szórásra ez a megoldás a legjobb. Lengő szórólapátok alkalmazása miatt az idegen anyagokra ez a megoldás a legkevésbé érzékeny, ezáltal kevesebb a meghibásodás miatti kiesés. A FLIEGL ASW letolókocsi típusai ugyanezt a szórószerkezetet használják.

A FLIEGL letolós trágyaszórócsalád nagyobb tagjaira a tágyaszóró szerkezet helyére ajtó is szerelhető, így szállításra, telepi anyagmozgatásra is alkalmasak, tovább növelve ezzel is a jobb megtérülés jelentette előnyöket.

Forrás: Agrárágazat