Fliegl Agrartechnik: fejlesztések rakományrögzítéstôl a vezérlésig

3._fliegl_asw_letolokocsi_fws_2014k

Több más mezôgépgyártóhoz hasonlóan a Fliegl Agrartechnik is a világ legnagyobb mezôgazdasági kiállítására, a hannoveri Agritechnica 2013 „gépszemlére” idôzítette új fejlesztéseinek bemutatását, amelynek jó részét a magyarországi, abdai gyárban tervezték, fejlesztették. Ezek közül néhányról a következôkben tájékozódhatnak az olvasók. 

A DLG (Német Mezôgazdasági Társaság), és egyben az Agritechnica 2013 kiállítás innovációs ezüstéremmel díjazta a Fliegl elektronikai újítását az FWS 2014 mérlegrendszerét. A szállító jármûvekre adaptálható – hat vagy nyolc mérôcellás – dupla vázrendszerû mérlegrendszer (mobil mérleg) még közvetlenül a szántóföldön felépítménymérést tesz lehetôvé (akár a lejtôs és egyenetlen talajon is), extrém pontossággal mér, és újrakalibrálás nélkül használható. Az FWS 2014-et jellemzôen a Fliegl letolókocsikon alkalmazzák, de más gyártók pótkocsijain is ugyanúgy használható, vagy azok a jármûvek, amelyek már rendelkeznek FWS mérleggel, egy szoftver segítségével a 2014-es verzióra frissíthetôk. A mért információk közvetlenül az ISOBUS kijelzô adatai közé kerülnek elmentésre és tárolásra. 

Rakományrögzítés a DPW 210 BL Profi bálaszállító pótkocsikon: a hidraulikusan mûködtethetô (két nagy felületû) bálafogó keret, a pótkocsi mindkét oldalán, felülrôl lefelé záródva rögzíti a bálákat, így nem kell külön-külön azokat „spaniferrel” rögzíteni. Az opcióban hálóval vagy ponyvával lefedhetô bálafogó keretek szállításkor megakadályozzák, hogy a menetszél miatt szennyezôdés (szalma/törek részek) kerüljön a közútra. A rakomány célba érésének helyén a rögzítô keretek egyszerûen felnyithatók, és a lerakodás gyorsan elvégezhetô. Ez az egyszerû, de igen hatékony és biztonságos rakományrögzítési rendszer a gazdaságosság növelése mellett a környezetszennyezést is megakadályozza. 

A Fliegl Trailer Control (FTC) a letolókocsik számára készült olyan ISOBUS vezérlés, amely minden létezô ISOBUS kijelzôvel kompatibilis, és nincs szükség plusz kezelôpultra az üzemeltetô erôgépben. Nem csak megszünteti a letolókocsik üzemeltetéséhez szükséges eddigi (bosszantó) kábelkötegeket, hanem a letolótechnika kezelésében is új alapokat nyit. A Fliegl Trailer control alkalmazásakor már csak három hidraulika tömlôre van szükség, ezek: „P” nyomó, „R” visszafolyó, és az „LS” a Load Sensing tömlôk. Az ISOBUS alapú letoló funkció egy mechatronikus vezérlôszelep segítségével szabályozott, a letolófal sebességét több száz fokozatban tudja átállítani, így egy nagyon lassú termény letolást és egy nagyon gyors letolófal visszahúzást is lehetôvé tesz. A komplett ürítési ciklus egy gombnyomással elindítható: a hátfal nyitása; a letolás; a letoló egység visszahúzása; a hátfal lezárása, és mindez az FTC-vezérléssel automatikusan!