AgroNapló riport

Minden, amellyel a mezôgazdasági munka megkönnyíthetô


A nagykôrösi Pap-Agro Kft.-nél ugyancsak megvalósul a több lábon állás, mert a kor igényeihez igazodva mindig fejlesztik a tulajdonosok a tevékenységi körüket. A tíz éves múlttal rendelkezô vállalkozás vezetôjétôl, Pap Lajostól tudakolta az Agro Napló, mely tevékenységgel is van jelen a hazai agrárszakemberek számára ismert cég a piacon.

Az immáron évtizedes múlttal bíró vállalkozást 2007-ben vásárolta meg Pap Lajosés felesége, akik a kezdetekben még saját telephely nélkül dolgoztak.

A mezôgazdasági gépészmérnök cégvezetô korábban sokoldalúan vetette bele magát az agráriumban használt gépekkel kapcsolatos tevékenységekbe – az alapokat szakközépiskolai mérnöktanárként sajátította el, de dolgozott fejlesztômérnökként egy mezôgazdasági gépeket gyártó cégnél is, ahol ugyancsak hasznos ismeretekkel bôvíthette tudását, majd területi képviselôként gépeket értékesített.


Ilyen elôzmények után vágott bele a saját cég építésébe, amelyet a kezdetektôl folyamatosan bôvítettek, és 2009-ben már Nagykôrösön saját telephelyet vásároltak. A nyolcezer négyzetméteres, mintegy két évtizede használaton kívüli területen megindultak az óriási takarítással kezdôdô munkálatok – majd egy pályázat keretében felépítették azt a korszerû ötszáz négyzetméteres csarnokot, amelyben 150 nm-es irodaépület és 420 nm alkatrésztér kapott helyet, az épület hátulsó traktusában pedig a szervizelés területét alakították ki.


Mára a kezdeti négyfôs létszám tízre gyarapodott, és a tevékenységeik száma is folyamatosan növekszik. A családi vállalkozásban a Pap-Agro Kft. a forgalom 90 százalékával veszi ki a részét az új és használt gépek forgalmazásával, elsôsorban munkagépek értékesítésével. A minôséget részesítik elônyben, így palettájukon elsô helyen állnak a Lemken, a Vogel-Noot és a Güttler gépei. A prémium- illetve felsô kategóriába tartozó munkagépek mellett mezôgazdasági erô-, rakodó- és egyéb gépek mellett pótkocsik és tartálykocsik, szárítók, permetezôk, fûkaszák, rendképzôk (Fella) valamint kazánok és fûtôberendezések szerepelnek a kínálatukban. Minden termékcsoportból legalább kétfélét tudnak ajánlani, s ez egyben két árkategóriát is jelent – így igazodva a vásárlói igényekhez. Megtalálhatók tehát kereskedelmi listájukon az MTZ és a Massey Ferguson traktorok egyaránt, de rakodógépbôl is van náluk csúszókerekes (Locust) és gémes rakodó (Dieci) is, ezzel igyekezve minden kategóriában két irányban mozogni.


Az anyacég gépkereskedô profilja mellett a Pap-Alkatrész Kft. bonyolítja az alkatrész kereskedelmet, és kisebb informatikai üzletág is tartozik a tevékenységükhöz. A Pap-Alkatrész Kft. minden a Pap-Agro által forgalmazott géphez biztosít alkatrészellátást raktárról (vagy rövid határidôs beszerzéssel), fôképpLemken, Vogel&Noot, Güttler alkatrészeket, de egyéb típusokhoz is tartanak alkatrészeket, illetve olajakat, szíjakat, csapágyakat, hidraulika tömlôket, gumiköpenyeket – és mindazt, amit a vevôk keresnek egy mezôgazdasági alkatrész üzletben.


Külön termékcsoportot alkotnak kínálatukban a kazánok, amelyek értékesítésével való foglalkozást az energia árak drágulása, a gáz fogyasztói árának folyamatos emelkedése generálta. A termelô gazdák számára terményeik szárításakor (kukorica, gabona, napraforgó) – akár saját szárítóba, akár bérszárítóba viszik azt – a tisztításkor keletkezett pelyva vagy ocsú eleve rendelkezésre áll. Vagyis adott számukra az energiaforrás, amely akár ágnyesedék is lehet. Ehhez igazodva a Pap-Agro kínálatában olyan kazánok szerepelnek, amelyek mûködése a napi tartály megtöltését követôen komputeres vezérlés által szabályozható. Ezekkel a fûtôberendezésekkel egyrészt újrahasznosítható az amúgy hulladék terményanyag, másrészt sok gáz spórolható meg – az energiaforrás pedig ingyen áll rendelkezésre. A megtérülési idô 4–5 év, ahol pedig a tüzelôanyag rendelkezésre áll, ott a továbbiakban már ténylegesen ingyenes a fûtés. A 30 kW-os, háztartásokban alkalmazható kazánoktól akár az 1.2 MW teljesítményû, ipari igényeknek megfelelô méretût is tudnak kínálni.


Pap-Agro tehát a minél teljeskörûbb kiszolgálást szem elôtt tartva igyekszik vásárló partnerei megelégedettségére törekedni, amikor kínálati palettája bôvítésével egyre szélesebb körû igényeket elégít ki egy helyen.


Ugyancsak különleges szolgáltatásuk az általánostól eltérô Doda hígtrágya technológia gépeinek forgalmazása, amely technológiának a Pap-Agro a magyarországi importôre. Pap Lajos szerint: aki ért hozzá, az tudja, hogy a hígtrágyát is ugyanolyan jól lehet kezelni, mint a szalmás trágyát, és ha jó a gépesítés, akkor még olcsóbb is a hasznosítás költsége. A hígtrágyás technológia mindenképpen költségkímélôbb a szalmástrágya szállítással szemben – a szigetelt tárolókból csôvezetékeken keresztül a földre locsoló dobon, injektálón keresztül való kijuttatás pedig összehasonlíthatatlanul kedvezôbb a tartálykocsi talajtömörítô hatású alkalmazásánál. Ráadásul az unió a hústermék elôállításán túl a melléktermék (vagyis a trágya) megfelelô kezelését is megköveteli.


A cég szervizelési részlege az általuk értékesített gépek garancián belüli és azon túli szervizelését, illetve igény szerint más javítási munkát végez. De tartozik a vállalkozáshoz számítástechnikai üzletág is, egy informatikai webáruház, amely folyamatos bôvülésének egyik eleme a rövid idôn belül induló számítástechnikai bolt (alkatrész és számítógép szerviz biztosításával).


Ugyancsak különleges eleme a cégnek a kovácsoltvas üzletág, de a tevékenység kapcsolódás teljes mértékben jogos, hiszen a gazdák (akik amúgy is maguk hegesztik a gépeiket) két hasznos idôszak közötti szabadidejükben a Pap-Agro-tól akár darabonként is megvehetik a kovácsoltvas elemeket, amelyekbôl maguk is el tudják készíteni az akár saját tervezésû kerítésüket, korlátjukat.


A széles tevékenységi körrel bíró Pap-Agro Kft. egyébként évek óta rendszeresen vesz részt kiállításokon, s ahogy a cég forgalma és bevétele nôtt, úgy egyre több helyen és egyre nagyobb felületen mutatkoznak be évrôl évre. Megjelennek többek között az OMÉK-on és az Agromashexpon, Etyeken és a traktorpullingon, de ott lesznek Bábolnán is. No és persze nem hiányozhatnak a talajmûvelô show-ról sem, ahol a Lemken és a Vogel&Noot gépeik is részt vesznek. A januári etyeki kiállításon egyébként elnyerte a Vogel&Noot mezôgazdasági munkagép értékesítésében a legnagyobb fejlôdést elért cég címet.


A cégvezetô szerint ma már egyre több a tudatos vásárló, a visszatérô partner pedig a legjobb vevô. A maximális kiszolgálás ugyanakkor megtérül a vevôi bizalomban is.